Δημοσιεύθηκε την

Στιγμές Σαλονίκης θερινές του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Στιγμές Σαλονίκης

θερινές

του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

 

με πρόλογο της Ρίκας Μπενβενίστε

Ξεκινάμε με μια κηδεία και τελειώνουμε με δύο εκτελέσεις. Ανάμεσα στα γεγονότα αυτά, ρίχνουμε ματιές στα εγκαίνια του Σιντριβανιού, μια πυρκαγιά, τους Νεότουρκους και τη Φεντερασιόν, επιθέσεις εναντίον χρηματιστών, την κυριακάτικη αργία, έναν οκταετή «άθλιο», τραμπουκισμούς, τον τελευταίο αρχιραββίνο, το κάψιμο βιβλίων, τη συγκέντρωση των Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας, εργατικές συγκεντρώσεις μετά τη Βάρκιζα και τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου.

 

«Υπάρχουν εποχές κατά τις οποίες ο ιστορικός χρόνος συμπυκνώνει εντάσεις τις οποίες η καθημερινότητα συνήθως εξουδετερώνει• εποχές οι οποίες εγκυμονούν σοβαρές αλλαγές. Από τις εποχές αυτές αλιεύει ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης ‘στιγμές’, δηλαδή σημεία που φανερώνουν σύνθετες κοινωνικές καταστάσεις• περιστάσεις που δημιουργούνται καθώς εξελίσσονται ιστορικές διεργασίες όπως το εργατικό κίνημα και οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις• ψηφίδες, εντέλει, που χρησιμεύουν στον συγγραφέα για να κατασκευάσει μικρούς πίνακες στους οποίους ζωντανεύουν υποκείμενα και κοινωνικές ομάδες, δρόμοι, συνοικίες και τοπία. Και πώς αλλιώς,αν όχι με ψηφίδες, μπορεί ο ευαίσθητος παρατηρητής να προσεγγίσει μια μακρά περίοδο η οποία χαρακτηρίστηκε από συγκλονιστικές αλλαγές και ανακατατάξεις, αλλά και να γνωρίσει έναν κόσμο από διαφορετικούς ανθρώπους και γλώσσες, στον οποίο συγκατοικούν, άλλοτε αρμονικά και άλλοτε με συγκρούσεις, πλούσιοι αστοί και εργάτες, Τούρκοι, χριστιανοί και Εβραίοι; Κάθε τέτοια ψηφίδα από μόνη της συγκεντρώνει σε σμίκρυνση την ποικιλία των εμπειριών που βίωσαν οι κάτοικοι αυτής της πόλης […]. Στιγμές χαράς και προόδου ή στιγμές οδύνης και καταπίεσης για την πόλη• και στις δυο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα στο ανά χείρας βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, προς Θεσσαλονικείς και όχι μόνο».

 

Από τον πρόλογο της Ρίκας Μπενβενίστε

 

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 

Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1967. Από το 1985 ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει φυσική, αλλά ασχολείται με την ιστορία, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Επιμελήθηκε το αφιέρωμα για τη νεοτουρκική επανάσταση «Γιασσασίν Χουριέτ» στο ένθετο «Εντός Εποχής» της εφημερίδας Εποχή (14.9.2008), ενώ έχει γράψει το μακροσκελές άρθρο: «Επιτέλους η Ελλάς ‘είναι κι αυτή δύναμις’: Η αιγυπτιακή επανάσταση, η βρετανική ιμπεριαλιστική επέμβαση και η ελληνική συμμετοχή σ’ αυτήν (1881-82)», το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα alterthess.gr. Κατά καιρούς οργανώνει βόλτες στην ιστορία της πόλης, υπό τον τίτλο «Μνήμη – Λήθη + Περιήγηση». Υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας Θεσσαλονίκη (στην περιοδική έκδοση Χίλια Δέντρα και στη στήλη «Θερμόμετρο»), έχει δημοσιεύσει κείμενα στις εφημερίδες Εποχή και Πριν, καθώς και στα περιοδικά Οικοτοπία και Αρνούμαι και σε διάφορα άλλα έντυπα. Έχει μεταφράσει τα βιβλία του Murray Bookchin, Προς μια οικολογική κοινωνία (Παρατηρητής, 1994) και Τα όρια της πόλης (Παρατηρητής, 1996), ενώ κυκλοφορεί το λογοτεχνικό του αφήγημα Οι Πρώτες Γιορτές στην Αμαλικάνδη (Πανοπτικόν, 2008). Αντιρρησίας συνείδησης με ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα (οικολογικό, αντιρατσιστικό, ειρηνιστικό, γυναικείας απελευθέρωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Από το 2009 αντιπρόεδρος και από το 2013 πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης.

 

 

Επιμέλεια: Άννα Μανούκα

Διορθώσεις: Λευτέρης Καραμήτρου

Σχεδίαση εξωφύλλου: Μαριάνθη Βεζερτζή

Φωτογραφίες: Κώστας Γαβριήλογλου

Σελιδοποίηση: Χρήστος Μανούκας

 

Σχήμα 20.5×14, σελίδες 192, τιμή με ΦΠΑ 10 ευρώ

 ISBN 978-618-82505-2-9