Δυο λόγια για μας

Τι είναι και τι θέλουν οι Ακυβέρνητες Πολιτείες;

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι ένα συνεργατικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 και λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο, εκδοτικός οίκος και καφέ. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι καρπός της ανάγκης: της ανάγκης να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το βιβλίο εκείνο που ενημερώνει και κριτικάρει, που αφηγείται και παραδειγματίζει, που δεν υποτάσσεται στην ελαφρότητα της βάρβαρης εποχής μας, αλλά επιμένει να βρίσκεται «εκτός των τειχών». Γι’ αυτό, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες βασίζονται στα έργα και τους δημιουργούς που αγωνίζονται ενάντια στο ρεύμα· στέκονται δίπλα τους και δίνουν τον δικό τους αγώνα, για να πάψει κάποτε το βιβλίο να είναι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι σε αυτό «γρανάζια» της μηχανής εμπορευματοποίησης της γνώσης.

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες όμως είναι καρπός και μιας ακόμη ανάγκης: της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή αντεργατική και αντικοινωνική επίθεση που ονομάζουν «κρίση», να απαντήσουμε στην ανεργία με συλλογικό και συντροφικό τρόπο. Της ανάγκης να επιβιώσουμε και να ορθοποδήσουμε σ’ έναν χώρο όπου υποτίθεται δεν χωράνε αξιοπρεπείς μισθοί και συμβάσεις, αλλά μόνο το κέρδος και ο ανταγωνισμός των «μεγάλων αλυσίδων». Της ανάγκης να ζήσουμε, εδώ και τώρα, διαφορετικά. Αυτή μας έκανε να διαβούμε το κατώφλι των Ακυβέρνητων Πολιτειών.

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες μας κατάφεραν από την ίδρυσή τους να γίνουν ένα βιβλιοπωλείο φιλικό προς την ευρύτερη ριζοσπαστική σκέψη, ένα εντευκτήριο φιλόξενο προς οποιαδήποτε διαφορετική φωνή του τόπου μας, ένα καφέ – τόπος συνάντησης για όλους τους ανθρώπους της πόλης μας, μόνιμους κατοίκους και περαστικούς. Οι δραστηριότητές τους, ποικίλες: από την πώληση βιβλίων, εντύπων και fanzine, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες απέκτησαν δική τους εκδοτική δραστηριότητα, ενώ πραγματοποιούν δεκάδες εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις κάθε χρόνο. Ένα παρόμοιο, δημοφιλές εγχείρημα, το οποίο αποτέλεσε για μας έμπνευση, είναι το βιβλιοπωλείο «Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων» στην Αθήνα.

Η μορφή του εγχειρήματός μας είναι αυτή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρηση. Οι βασικές αρχές λειτουργίας του είναι οι κάτωθι:

Δεν υπάρχει καμία σχέση μισθωτής εργασίας-εξάρτησης. Κάθε μέλος είναι ισότιμο με τα άλλα. Άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις. Οι αποφάσεις παίρνονται μέσω της Γενικής Συνέλευσης με απλή πλειοψηφία.

Ο εθελοντισμός συνιστά απλήρωτη εργασία. Εμείς δεν έχουμε αυτή την «πολυτέλεια», ανήκουμε στην εργατική τάξη και προσπαθούμε να απαντάμε στα ζητήματα της εργασίας και της επιβίωσης.

Ισότητα – Ισονομία – Ίση κατανομή κερδών, πέρα από φύλο – φυλή – θρησκεία.

Διαφάνεια – Δημοσιότητα – Όριο αμοιβών. Επιδιώκουμε τη διαφάνεια σε όλες μας τις διαδικασίες, τη δημόσια υπεράσπιση του μοντέλου λειτουργίας μας, όριο στις αμοιβές μας ως άρνηση αποστοίχισης απο την εργατική τάξη, ένσημα με βάση την τελευταία σύμβαση του κλάδου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ορίσαμε τις διεκδικήσεις του κλάδου (των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου) ως «όριο» στις αμοιβές μας. Στήριξη, συμμετοχή στους εργατικούς αγώνες, συμμετοχή σε όλες τις κλαδικές και γενικές απεργίες. Πολιτική αλληλεγγύη, οικονομική στήριξη και προπαγάνδιση εργατικών και κοινωνικών αγώνων.

Ανάπτυξη της ιδέας του συνεργατισμού, μέσω του αποθέματος, για τη στήριξη νέων εγχειρημάτων με παρόμοιο πλαίσιο.

Αυτές είναι οι αρχές που ορίσαμε από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας και τηρούμε ακόμα και σήμερα. Ελπίζουμε το ταξίδι αυτό να συνεχιστεί.