Δημοσιεύθηκε την

Παρουσίαση του βιβλίου “Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ τα χρόνια της Κατοχής (1943-1944)”, Παρασκευή 4/12 18.30

Ημερομηνία: 2015-12-04 16:30:00

Τοποθεσία: ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51

Το συνεργατικό βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες και οι εκδόσεις Ασίνη παρουσιάζουν 
το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη

 “Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ τα χρόνια της Κατοχής (1943-1944)”

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 18.30 
στην ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο αυτό εξιστορεί τη διαδικασία συγκρότησης της Ελεύθερης Ελλάδας και των διαφόρων μορφών εξουσίας του ΕΑΜ την περίοδο της Κατοχής, με αποκορύφωμα τη δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) την άνοιξη του 1944, που θα αποτελούσε την πραγματική κυβέρνηση ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας μέχρι την αυτοδιάλυση της, ένα μήνα πριν τα Δεκεμβριανά.
Δεν πρόκειται όμως απλώς για μια πολιτική ιστορία. Λαμβάνει υπόψη τους οικονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις του εγχειρήματος, καθώς και την κοινωνική του απήχηση. Η ανάγκη υπεράσπισης της αγροτικής παραγωγής από τη λεηλασία των κατακτητών και των συνεργατών τους, η διαίρεση της χώρας με τον αποκλεισμό των εξεγερμένων περιοχών από τη διανομή της διεθνούς βοήθειας, η οικονομική λειτουργία της απελευθερωμένης επικράτειας με την κυριαρχία του αντιπραγματισμού και τη δράση των συνεταιρισμών, η δράση της λαϊκής αυτοδιοίκησης, όλα αυτά οδήγησαν στη συγκρότηση ενός ιδιόμορφου οικονομικού και κοινωνικού πλέγματος στις ελεύθερες περιοχές. Το ΕΑΜ, από εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα μετεξελίχτηκε σε μια ιδιότυπη μορφή κοινωνικής συγκρότησης με κρατικά χαρακτηριστικά.
70 χρόνια μετά την ίδρυση της ΠΕΕΑ, στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η συναρπαστική, πλην ατελέσφορη, πορεία του ΕΑΜ προς την εξουσία, μέσα από πληθώρα αδημοσίευτων ντοκουμέντων και συγκεντρωμένων μαρτυριών, πινάκων και εικονογραφικού υλικού. Στο παράρτημα παρατίθενται, για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, βιογραφικά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, που συνήλθε στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας τον Μάιο του 1944. 

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας και μαζί του θα μιλήσουν οι:
Απόστολος Λυκεσάς, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.
Δόμνα Κόφφα, Δρ. πολιτικών επιστημών Α.Π.Θ.