Δημοσιεύθηκε την

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: Από την ταξική πάλη στον πόλεμο των συμμοριών. Δύο κείμενα των Max Horkheimer – Theodor W. Adorno από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες

Δελτίο Τύπου

Θεσσαλονίκη 29 Ιουνίου 2017

 

 

Κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία

η νέα έκδοση από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες

Theodor W. Adorno // Max Horkheimer

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ

Δύο κείμενα για την ταξική θεωρία

 

Εισαγωγή // Μετάφραση // Σχόλια

Γιώργος Στεφανίδης

 

Σύμφωνα με την εικόνα της τελευταίας οικονομικής φάσης, η ιστορία είναι η ιστορία των μονοπωλίων. Σύμφωνα με την εικόνα του κατάφωρου σφετερισμού που διαπράττεται σήμερα από τους ηγέτες του κεφαλαίου και της εργασίας σε αρμονική συνεργασία μεταξύ τους, η ιστορία είναι η ιστορία του πολέμου των συμμοριών, των εγκληματικών και μαφιόζικων οργανώσεων.

Theodor W. Adorno

 

Μια πραγματική κοινωνιολογία της συμμορίας ως του ζωντανού στοιχείου της κυρίαρχης τάξης στην ιστορία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο έναν πολιτικό όσο και έναν επιστημονικό σκοπό. Θα μπορούσε να συνδράμει στη διασάφηση του στόχου της πολιτικής πρακτικής: του προτύπου μιας κοινωνίας που διαφέρει από το πρότυπο της συμμορίας, μιας κοινωνίας χωρίς συμμορίες. Θα μπορούσε να συμβάλει στον προσδιορισμό της ιδέας της δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε λανθάνουσα μορφή στο μυαλό των ατόμων.

Max Horkheimer

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

 

Ο Τέοντορ Βίζενγκρουντ Αντόρνο (Theodor W. Adorno, 11 Σεπτεμβρί­ου 1903 – 6 Αυγούστου 1969) ήταν Γερμανοεβραίος φιλόσοφος, κοινω­νιολόγος, μουσικολόγος και συνθέ­της. Μαζί με τον Μαξ Χόρκχαϊμερ αποτέλεσαν τους δύο βασικούς πυ­λώνες του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών, αν και ο Αντόρνο έγινε μέ­λος του το 1938 κατά τα χρόνια της εξορίας στις ΗΠΑ. Μετά την επιστρο­φή στη Γερμανία έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου το 1956. Τα σημα­ντικότερα έργα του ήταν: Διαλεκτική του Διαφωτισμού (μαζί με τον Χόρκ­χαϊμερ), Minima Moralia, Η αυταρχική προσωπικότητα, Τρεις μελέτες για τον Χέγκελ, Αρνητική διαλεκτική, Αισθητική θεωρία.

 

Ο Μαξ Χόρκχαϊμερ (Max Horkheimer, 14 Φεβρουαρίου 1895 – 7 Ιουλίου 1973) ήταν Γερμανοεβραίος φιλό­σοφος και κοινωνιολόγος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Κοι­νωνικών Ερευνών και διευθυντής του από το 1930 μέχρι το 1958. Υπό τη δική του καθοδήγηση το σύνολο εργασιών του Ινστιτούτου συγκρο­τήθηκε σε ενιαίο πρόγραμμα με το όνομα «κριτική θεωρία». Τα σημα­ντικότερα έργα του ήταν: Διαλεκτική του Διαφωτισμού (μαζί με τον Αντόρ­νο), Απαρχές της αστικής φιλοσοφίας της ιστορίας, Σπουδές περί αυθεντίας και οικογένειας, Παραδοσιακή και κρι­τική θεωρία, Οι Εβραίοι και η Ευρώπη, Η έκλειψη του Λόγου.

 

Τίτλοι πρωτοτύπων:

Theodor W. Adorno, «Reflektionen zur Klassentheorie», Soziologische Schriften I, τόμ. 8, Gesammelte Schriften in 20 Bänden, Suhrkamp Verlag, Φρανκφούρτη 2003.

Max Horkheimer, «On the Sociology of Class Relations», Nachlass Max Horkheimer.

 

Πρώτη ελληνική έκδοση: Ιούνιος 2017

 

Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια: Γιώργος Στεφανίδης

Επιμέλεια: Δώρα Βέττα, Άννα Μανούκα

Σχεδιασμός – εικονογράφηση εξωφύλλου: Μαριάνθη Βεζερτζή

Σελιδοποίηση: Χρήστος Μανούκας

 

 

Σχήμα 20 x12, σελίδες 128, τιμή με ΦΠΑ 12,72 ευρώ

ISBN 978-618-82505-7-4

 

 

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

 

Συνεργατικές εκδόσεις

2310 273207

edw@bibliopoleio.org

Αλ. Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη

www.bibliopoleio.org