OPPORTUNA

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1982-2005

Οι Κοινωνικές Επιστήμες εντάχθηκαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διεθνώς, αποσκοπώντας στην κοινωνικοποίηση των νέων με την δημοκρατική κοινωνική οργάνωση της σύγχρονης αστικής κοινωνίας. Αν και το περιεχόμενο των Αναλυτικών Προγραμμάτων τους για πολλά χρόνια ποικίλει, ωστόσο οι έρευνες σε Η.Π.Α. και Αγγλία έδειξαν ότι κατάφεραν να επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο συντάχθηκαν.

22,89 €

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται, μελέτες γύρω από τη "λαϊκή" και τη "δημοφιλή" κουλτούρα (19ος-20ός αι). Η ποικιλία των προσεγγίσεων αποτυπώνεται και στη θεματολογία. Τα άρθρα επικεντρώνονται στο δημοτικό τραγούδι, στον υλικό πολιτισμό, στα λαϊκά αναγνώσματα και περιοδικά, στη λαϊκή ζωγραφική, στο σινεμά, στην τηλεόραση, στα κόμικς, στο ρεμπέτικο τραγούδι, στην εξέλιξη της ροκ μουσικής και της νεανικής κοινωνικότητας, στις νεωτερικές ερμηνείες της παράδοσης.

30,00 €

ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ

Σ' αυτούς για τους οποίους το τέλος ενός πολιτισμού δεν είναι το τέλος του κόσμου·
Σ' αυτούς που βλέπουν την εξέγερση σαν μια ρωγμή στο οργανωμένο βασίλειο της βλακείας του ψεύδους και της σύγχυσης, αρχικά·
Σ' αυτούς που, πίσω από την πυκνή ομίχλη της "κρίσης", μαντεύουν ένα σκηνικό επεμβάσεων, χειρισμών, στρατηγικών - και άρα τη δυνατότητα αντεπίθεσης·
Σ' αυτούς που δίνουν χτυπήματα·
Σ' αυτούς που καραδοκούν την καίρια στιγμή·
Σ' αυτούς που ψάχνουν συνεργούς·
Σ' αυτούς που λιποτακτούν·
Σ' αυτούς που κρατούν γερά·
Σ' αυτούς που οργανώνονται·

16,00 €

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΕΝΑΣ ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ

Ο ιθαγενής και ιδιότυπος μοντερνισμός του Γιάννη Σκαρίμπα, η ειδολογική πρωτεϊκότητα του έργου του, η λογοτεχνική του γλώσσα, η ταυτότητα των χαρακτήρων του, το δίκτυο των πνευματικών του σχέσεων, οι εκλεκτικές συγγένειες με Έλληνες και Ευρωπαίους συγγραφείς, η πρόσληψη του έργου του είναι κάποια από τα θέματα που εξετάζονται στον παρόντα τόμο, ο οποίος εγκαινιάζει τη σειρά "Εξ αδιαιρέτου" του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας: Αρχειακά τεκμήρια - Τύπος (ΕΑΤΤ) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

19,99 €

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Πρωταρχικός στόχος του ανά χείρας βιβλίου, το οποίο γράφτηκε στα ισπανικά και μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα αγγλικά από τον Αμερικανό αναρχικό συγγραφέα και εκδότη Τσαζ Μπουφ, είναι να συμβάλει στην διάλυση μύθων ή παρανοήσεων περί της περιβόητης επαναστατικής Κούβας, ένα μύθευμα που δεν έπαψε ποτέ να προωθείται από ένα σημαντικό τμήμα παλαιών και νέων ακτιβιστών όλου του φάσματος των ριζοσπαστικών ομάδων ή τάσεων, συμπεριλαμβανομένων και αναρχικών.

16,00 €

ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΣΜΩΤΡΙΑ

Κείμενο του 1911 της Αγγλίδας ατομικίστριας φιλοσόφου και φεμινίστριας Ντόρας Μάρσντεν, με εκτεταμένο πρόλογο του μεταφραστή, στο οποίο σκιαγραφούνται με λυρικό τρόπο, επί κοινωνικής βάσεως, οι θεμελιακές αρχές του ριζοσπαστικού φεμινισμού.

9,00 €

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ

«... Όταν αποφοίτησα από τα μπουρδέλα του Πειραιά και βγήκα για πρώτη φορά με μια κοπέλα, σαν ζευγάρι, ήθελα να την πάω κάπου. Το πρώτο μου ταξίδι στο ῝εξωτερικό῎ από τον Πειραιά ήταν στο Au Revoir. Ήταν σαν να βρέθηκα στο κέντρο του κόσμου· θυμάμαι ότι τότε πίναμε βερμούτ. Η ατμόσφαιρα εκεί μέσα ήταν ό,τι έπρεπε για να περάσει ένας έφηβος στη ζωή του άνδρα με αμοιβαίο έρωτα με μια γυναίκα (παντρεμένη εκείνο τον καιρό)... Ήρθε η χούντα, έφυγα στο εξωτερικό και όταν πια επέστρεψα πήγα να δω πώς είναι εκείνο το μπαράκι.

17,00 €

Ο ΜΠΟΥΚΤΣΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ο 21ος αιώνας έφερε μαζί του όλα τα ανεπίλυτα προβλήματα του παρελθόντος. Οι αντιφάσεις του καπιταλισμού, πλέον σαφώς πιο οξυμένες και καταστροφικές για τη Φύση και τον άνθρωπο, είναι πανταχού παρούσες. Η προοπτική ενός αναρχικού κινήματος ικανού να προτείνει λύσεις και διεξόδους φαντάζει ως μονόδρομος. Για την υλοποίηση όμως ενός επαναστατικού σχεδίου χρειάζεται η βαθιά γνώση των οικονομικών και κοινωνικών εκφάνσεων του κοσμοσυστήματος και της ιστορίας του.

15,00 €

ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Οι "λαϊκές" αντιλήψεις, οι "αναπαραστάσεις" του γυναικείου σώματος στα δημοτικά τραγούδια, είναι το θέμα αυτού του βιβλίου. Στα δημοτικά τραγούδια βρίσκουμε συχνά περιγραφές του σώματος της γυναίκας και ιδίως της νέας γυναίκας. Το γυναικείο σώμα στα τραγούδια περιγράφεται συνήθως όχι ως σώμα στατικό αλλά στην κίνησή του στον χώρο, εκφράζοντας μέσα από την ενδυμασία, το βάδισμα, τις χειρονομίες και το βλέμμα διάφορα συναισθήματα και επιθυμίες αλλά και το καθεστώς της γυναίκας (ανύπαντρη, αρραβωνιασμένη/παντρεμένη, χήρα), όπως και την κοινωνική θέση.

16,00 €

TANGO BAR

«...Η ίδια μου η ζωή έχει ένα μεγαλείο. Για σκέψου! Ζω ακριβώς σαν να παίζω. Παίζω έναν κεντρικό ρόλο σε μια παράσταση που δεν τελειώνει ποτέ. Τι παραπάνω είναι η θρησκεία; Ένα θέατρο που το πιστεύεις βαθιά. Σαμάνοι, προφήτες, θεατρίνοι, σαλτιμπάγκοι, εγώ... θα πιω λίγο, συνήλθα... Εδώ θα μπορούσε να 'ταν η σπηλιά μου. Ο άνθρωπος των σπηλαίων, η πρώτη εστία... Η φωτιά λείπει αλλά την έχω εδώ... Κι αυτά τα μπουκάλια, η βιβλιοθήκη μου. Βιβλιοθήκη-μπουκαλοθήκη. Ένα μοντέρνο τέμπλο με μπουκάλια. Ποιος θα μπορούσε να το έχει φτιάξει; Ο Πικάμπια, ο Ερνστ, ποιος;...».

10,00 €

Σελίδες