2019

ΑΛΙΣΑΧΝΗ

ΤΟ ΚΡΑΣΟΠΟΤΗΡΟ

Μες τη ταβέρνα καθισμένος ο μπεκρής
Έχει το βλέμμα στο ποτήρι βυθισμένο
Κοιτά τον πάτο που αδειάζει της μισής
κι αναπολεί κάτι παλιό και περασμένο

Ήρθε κι απόψε όπως κάθε μια βραδιά
ήρθε και πάλι ο μπεκρής για να μεθύσει
Στο κρασοπότηρο, εκεί παρηγοριά
Απ' της ρετσίνας τη ζαλάδα να ζητήσει

Τι να 'χει άραγε ο άνθρωπος αυτός
ποια ιστορία μέσα στα στήθια του βαρύνει
Θα 'χασε κάτι π' αγαπούσε ο φτωχός
γι' αυτό θλιμμένος και μονάχος του τα πίνει

Στο πρόσωπό του έχει η πίκρα απλωθεί

7,99 €

ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΙΔΩΛΟ

Δώδεκα γυναίκες, η καθεμία με το δικό της μύθο.
Μίλησαν για την ζωή τους, για τα όνειρα που έκαναν, για την αγάπη που πήραν, που έδωσαν, που έχασαν. Μίλησαν για τον έρωτα, τη συμβίωση, το θυμό, τον πόνο, τη ματαίωση, την παραίτηση, την απώλεια, τον θάνατο, την ελπίδα.
Ρωτούσαν κι όλο ρωτούσαν, και απαντήσεις δεν έπαιρναν. Η κάθε κουβέντα τους έκλεινε εφιαλτική αγωνία για το αύριο, τύψεις, συμπόνια για τον ίδιο τους τον εαυτό, πίστη στα ιδανικά τους, στα οράματα τους για έναν καλύτερο κόσμο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

7,99 €

NOSEBLEED

Η Ίρις, μια νέα ομοφυλόφιλη γυναίκα, επιστρέφει στο νησί μετά από δεκαπέντε χρόνια διαμονής στο εξωτερικό και ξανασυναντά τον νευρωτικό γνωσιομανή Ντέιβι, γνωστό της από τα φοιτητικά χρόνια στις ΗΠΑ. Αυτός σταδιακά τη συστήνει στους φίλους του, μια παρέα αποξενωμένων και ιδιόρρυθμων μεσηλίκων που αδιάκοπα συζητούν για την τέχνη και την πολιτική, χλευάζουν την καθημερινότητα του τόπου τους και αλληλολοιδορούνται.

10,00 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΟΜΠΡΕΝΤΟ

Ο Δημήτρης Μπελαντής με όπλα του τη σκοτεινή ίντριγκα, την αστυνομική πλοκή και την πολιτική φαντασία χτίζει μία αλληγορική νουβέλα, με πρωταγωνιστές τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Τρότσκι και τους διαδόχους τους, υπαρκτούς ή ανύπαρκτους.
Σε μία περίοδο έντονης συστημικής αλλά και οικονομικο-πολιτικής και κοινωνικής κρίσης τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, ο συγγραφέας δίνει μία ευκαιρία προβληματισμού και συζήτησης για τις ερωτήσεις που συχνά μένουν αναπάντητες.

7,99 €

ΦΙΝΟ ΡΙΡΙΛΙΝΟ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ

Ο θρυλικός Φίνο Ριριλίνο και η εκλεκτή παρέα του (Μαντάμ Φουφού, Μπέλα, Μούργος, Ρίκο, Μπόγιας) ξετρυπώνουν για να κερδίσουν καινούργιους φίλους. Έρχονται με δύο πρωτιές: για πρώτη φορά σε βιβλίο, συνοδευόμενο από CD με τη μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη για το θεατρικό αυτό έργο, που κυκλοφορεί επίσης για πρώτη φορά.

Το έργο έγραψε ο Κώστας Λιάκουρης και πρωτοπαίχτηκε το 1986, στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου και μουσική
του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

17,89 €

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ & Η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΚΑΡΥΔΙΑ - ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΠΑΛΙΑ, ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ μπροστά απ’ την καρυδιά γίνονταν τα πανηγύρια
του χωριού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το δέντρο άλλαξε. Άρχισε να εξαφα-
νίζει ανθρώπους. Κάποιοι έφερναν κάποιους άλλους, τους έστηναν όρθιους
με την πλάτη ν’ ακουμπάει στον κορμό, και το δέντρο τούς εξαφάνιζε.
«Τους εξαφανίζει και πού τους πάει; Ακριβώς από κάτω; Στο χώμα; Αφού
το δέντρο δεν μπορεί να κουνηθεί και να πάει μακριά! Έτσι δεν είναι;» ρω-
τούσε συχνά τη μητέρα του, που δεν ήθελε να απαντήσει.

Και ο πόλεμος συνεχιζόταν.

10,90 €

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Η ποίηση από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα μια αόρατη ποίηση, σε μεγάλο βαθμό κατατρεγμένη ήδη από τη στιγμή του ονόματος της. Μαζί με την απαγορευμένη γλώσσα χάνεται και ό,τι γράφεται σε αυτήν. Στην ανθολογία περιλαμβάνονται δεκαεπτά ποιητές και ποιήτριες που έγραψαν και γράφουν στη μακεδονική γλώσσα από το 1945, και παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποιητικά ρεύματα, από τους πρώτους μεταπολεμικούς ποιητές μέχρι τις σύγχρονες τάσεις, με στόχο τη γνωριμία με μια λογοτεχνία που παραμένει στη σκιά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

12,50 €

ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο αφηγητής του βιβλίου επιστρέφει στο Σπίτι Παιδιού όπου μεγάλωσε, στην Πλατανιά Δράμας, αλλά και στα γύρω χωριά. Είναι ένας τόπος ζεστασιάς, παιχνιδιού και χαράς. Εκεί το παιδί αντικρίζει τη ζωή και το θάνατο - τα μάτια του είναι αθώα. Ανέμελα περάσματα, χωρίς την άδεια των μεγάλων, στα ακατοίκητα σπίτια, με το εξαπτέρυγο στα χέρια στην εκκλησία, παίζοντας κρυφτό στα νεκροταφεία. Προσπαθεί να ξετυλίξει, μέσα από τα μισόλογα συγγενών και ξένων, τις ατομικές ιστορίες καθενός, αλλά και το περίπλοκο κουβάρι που είναι οι συλλογικές ρίζες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

10,00 €

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΛΑΜΠΕΙ

Για χρόνια ό,τι άγγιζαν οι άλλοι γινότανε χρυσός.
Τα πάντα ήταν ωραία, αρκεί να ήταν ξένα:
τ' αμάξι του γείτονα, η γυναίκα του φίλου
οι ρίμες του Δάντη, τα φεγγάρια της Σεβίλλης -
όλα τους πιο φανταχτερά, πιο θελκτικά στο νου
αφήνοντας μια δυσφορία για ό,τι ήμουν και είχα.

Έρχεται όμως κάποτε η στιγμή που διαπιστώνεις
ότι ο εαυτός σου είναι κάτι παραπάνω από αρκετός -
μια θάλασσα που δεν θα μπορέσεις να βυθομετρήσεις·
και τότε κουβαλάς αυτή τη γνώση
όπως κανείς με τρόπο κρύβει ένα καλό ρολόι

7,99 €

KABOOM ΤΕΥΧΟΣ 6 - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Το έκτο τεύχος του περιοδικού μας μόλις κυκλοφόρησε!

Αυτή τη φορά θελήσαμε να καταπιαστούμε με την ανθρωπολογία του νεοφιλελευθερισμού, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους υποκειμενοποιούνται τα άτομα στη νεοφιλελεύθερη φάση του καπιταλισμού. Αντιμετωπίζοντας τον νεοφιλελευθερισμό όχι απλώς σαν ένα οικονομικό δόγμα, αλλά σαν ένα ολικό κοινωνικό φαινόμενο που, ενώ κατασκευάζεται από τους ανθρώπους, ταυτόχρονα τους κατασκευάζει, σταχυολογήσαμε διάφορες εκφάνσεις αυτής της ανθρωπολογικής του διάστασης από την καθημερινότητά μας.

7,00 €

Σελίδες